22
Jun

0

Кое е най-важното умение в продажбите и как да го придобием

Всички ние желаем да бъдем изслушвани и малко неща ни носят по-голямо удовлетворение от това някой да слуша с интерес какво му говорим. Затова и придобиването на това умение е сред най-ценните оръжия в арсенала на добрия търговец и е изключително странно колко много търговски служители предпочитат при среща с клиент те самите да му говорят безспирно, вместо да чуят какво ще им каже той.

Активно слушане

Активното слушане е от огромна важност защото то показва, че се интересуваме от мнението на отсрещната страна. Освен това то ни дава ценна информация за интересите на човека срещу нас, както и повече отправни точки за осъществяването на продажбата.

Може би най-важното правило е когато слушаме отсрещната страна да проявяваме искрен интерес към това, което говори. Ако дори за секунда събеседникът ни усети, че имитираме интерес, това ще обезсмисли цялата последваща комуникация.

aktivno-slushane

Техники за активно слушане

Слушането може да бъде придружено от кимане с глава или повтаряне на част от казаното от нашия събеседник, както и от задаване на потвърждаващи въпроси. Ако след нашия въпрос събеседникът ни отговори утвърдително, значи сме на прав път. Ако той каже например: „Този паркет ми харесва, защото е сив и има фуга“, можем просто да попитаме: „В сиво и с фуга?“.

Друг вариант е да перифразираме чутото с наши собствени думи. Когато например събеседникът ни каже: „Мисля си, че в това кисело мляко няма никакво мляко.“, ние можем да отговорим: „Мислите, че киселото мляко е направено от някакъв друг продукт. Какво ви кара да мислите така?“. По този начин не само създаваме доверие между нас и потенциалния клиент, а и показваме съгласие с него, което подсъзнателно внушава, че сме на „една страна“.

Ако използваме изрази като „Ако съм ви разбрал правилно“, повтаряйки неговите думи, показваме на клиента, че го слушаме внимателно и запомняме това, което е казал. Например: „Ако съм ви разбрал правилно, искате доставката да е във вторник, фактурата да е по банка, кашоните да са 20 на брой …“

активно-слушане-в-продажбите

Действие, действие и пак действие

Бъдете активни. Нека този блог пост не остане поредното четиво за 2 минути. Избирете си един метод за активно слушане и в следващите си срещи с клиенти или партньори го използвайте. След това споделете резултатите.

Заедно към върха,
Стоян