10
Apr

0

Как да използваме по най-добрия начин препоръките от доволни клиенти

Препоръката е един от най-успешните методи за привличане на нови клиенти. Мнозина си мислят, че препоръките се дават рядко и са по-скоро частен случай. Те обаче могат да бъдат дадени от всеки доволен клиент или наш познат, приятел и партньор. А ефективността им достига 90% и повече, увеличавайки значително шансовете да сключим сделка. Което означава, че можем лесно да ги превърнем в ключов инструмент за продажби. Аз самия често работя по препоръки и съм се убедил в ефективността на този подход.

Най-общо има два вида препоръки – пасивни и активни. Пасивните са когато си вършим работата качествено и очакваме доволните клиенти сами да се сетят и да ни препоръчат. Това е възможно, но все пак не е най-оптималния вариант да привличаме клиенти чрез препоръки. Активната препоръка е когато ние сами поискаме клиентът да ни препоръча.

Ето и най-важните принципи на привличането на нови клиенти чрез активни препоръки.

  1.  Опитайте се да си уредите среща, в която да участват както клиентът, така и човекът, който ви е дал препоръката. Тази стратегия работи безотказно. Това са и случаите, в които препоръката има най-голям успех. Проблемът е, че не винаги хората имат време или възможност да се занимават с нашия бизнес, а понякога просто се намират в друг град и няма как да се появят.
  2. Ако подобна тройна среща е невъзможна, постарайте се човекът, даващ препоръката да се обади лично на потенциалния клиент и да го информира, че вие ще се свържете с него. Най-добре е той направо да ни организира среща, при което е нормално да каже няколко хубави думи за нас. След това най-често самата среща протича успешно.
  3. Третият вариант, който е и най-неефективен (ако изобщо можем да говорим за неефективен метод при препоръките), е вие директно да се обадите на клиента от името на препоръчващия. Макар и другите два подхода да са за предпочитане, този също може да ви донесе нови клиенти, затова не се отказвайте да го използвате.

Препоръките са един много бърз и ефективен метод за увеличаване на продажбите. За да ги използваме обаче не е достатъчно просто да помолим някой да ни препоръча. Най-важното е да сме професионалисти и да вършим работата си качествено. Тогава нашите клиенти и партньори с радост ще ни препоръчват. В противен случай едва ли някой би заложил името и реномето си заради нас.

Вие използвате ли препоръки в своя бизнес? Споделете, кои са най-успешните видове препоръки за вас!

Заедно към върха,
Стоян