13
Mar

0

Как да станете майстор на продажбите?

В която и сфера да работи една компания, тя със сигурност се занимава с продажби. Просто естеството на бизнеса е такова, че продажбите са една от най-широко разпространените дейности. По офисите и магазините е пълно с търговци и други служители, чиято дейност е свързана с продажбите. Изключително малко са обаче майсторите по продажби, които могат значително да повлияят на бизнеса на една компания.

Как можете да станете майстор на продажбите? Ето някои от най-важните принципи на успешните търговци, които могат значително да увеличат успеха ви в тази трудна бизнес сфера:

Първо продавайте себе си!

Продайте себе си като личност и идеите си преди да започнете да говорите за фирмата и нейните продукти. Създайте си дълготрайни взаимоотношения с клиента, бъдете искрен и се интересувайте от неговите интереси. Слушайте това, което ви говори.

Начинаещите търговци често се фокусират върху числата, офертите и техническите спецификации, които са си планирали да разкажат на потенциалния клиент и забравят първо да продадат себе си. А шансовете ни за сделка са най-големи именно, ако успеем да изградим искрени отношения с него.

Числата и офертите имат значение едва в последващата фаза на продажбата. Парите са само част от продажбения процес и преговорите. Не е нужно да ги избягвате, но и не се фокусирайте върху тях, а се съсредоточете върху изграждането на добри взаимоотношения с клиента.

Ентусиазмът вдъхновява околните

Майсторът в продажбите е ентусиазиран, усмихнат и уверен в себе си човек. И това не е поза, а неговото реално усещане за живота. За да го постигнем, първата стъпка е да вдъхновим себе си. А единственият начин да направим това е да обичаме това, с което се занимаваме.

Ако работим работата си с любов, много лесно ще предадем това усещане и ще можем да вдъхновим и нашите потенциални клиенти. И обратното – ако не харесваме работата си, това веднага ще се усети и от тях. Дори и да се усмихваме непрекъснато, тези усмивки ще бъдат изкуствени. Затова е от ключово значение да открием това, което ни вдъхновява, а ако ръководим екип – да позволим на служителите ни да се отдадат на дейности, които им харесват.

Добрата подготовка печели сделката

Всеки успех е следствие от много усилия и успехът в продажбите не прави изключение. Затова не претупвайте работата си и не подценявайте добрата подготовка. Как клиентът да ви се довери, след като вижда, че не сте си направили дори този труд?

Днес огромен брой търговци отиват на срещи и се опитват да сключат сделки с малка или никаква подготовка. Сякаш самите те не вярват, че продажбата ще е успешна и че си струва да си правят труда. Това винаги ме е учудвало изключително много. Аз самият преди всяка среща отделям значително време за подготовка. Това включва проучване на партньора в интернет, в социалните мрежи, разговори с познати, които са правили бизнес с него и т.н.. Всяка информация би могла да се окаже от голямо значение за спечелването на сделката.

Подготовката не само ме поставя в много по-информирана позиция, а и ми дава увереност, което ми позволява да бъда много по-спокоен по време на преговорите. Вие използвате ли тези принципи? Ако пропускате някой от тях, опитайте се да го въведете в работата си и споделете последвалите резултати.

Заедно към върха,
Стоян