06
Nov

0

Навиците на успешните търговци

Навиците са истинският господар на нашия живот и най-силният инструмент на успешните личности. Те могат да бъдат както мощно оръжие в нашия арсенал (например навици като физкултурата или четенето на книги), така и оръжие, насочено срещу нас (като пушенето или прекомерното пиене на алкохол). Онези, които са се научили да ги впрягат в работа за собствените си цели, са спечелили многократно от това, докато на всички останали се налага да търсят оправдание за своята физическа форма, за ниските си доходи или за други житейски проблеми.

Продажбите са една от най-трудните съвременни професии и затова за един търговец е от още по-голямо значение да използва силата на навика в своя полза. Ето някои съвети в тази насока:

Планирайте си деня

Това е безценен навик, който ще ви помогне да бъдете много по-ефективни в работно време и ще ви напътства като фар, докато всички около вас се оказват подвластни на различни разсейващи фактори. И когато другите се запитат как така денят вече е към края си, а те не са свършили своите задачи, вие ще в хармония със себе си и ще сте наясно как е преминал вашият. Или с други думи – доброто планиране е един от най-добрите начини да се превърнем в господари на собственото си време.

План на деня на успешен търговец

Приоритизирайте си задачите

Един много полезен инструмент за приоритизиране е правилото на Парето, кръстено на името на италианския икономист Вилфредо Парето и известно още като правилото „80/20“. Прегледайте всичките си задачи и се запитайте, които са онези 20%, които са най-важни и могат да ви донесат най-голям успех. Едва след като се уверите, че те са качествено изпълнени, преминете към следващите 80 процента. Второстепенните неща затова се наричат второстепенни – за да бъдат поставени втори и трети в списъка.

Правило на парето при продажбите

Приоритизирайте клиентите си

Запитайте се, кое е по-добре: да привлечете два нови клиента през този месец, които обаче да ви донесат 20 000 лв. оборот или да имате 10 нови клиента и те да генерират общо 10 000 лв. оборот. Тук отново правилото на Парето е в сила. Приоритизирайте своите клиенти и първо отделете време на онези, които биха могли да ви донесат най-голяма печалба.

Преди години аз самият работех страшно много и действително печелех добре. Проблемът беше, че не ми оставаше време за почивка или за близките ми. Един приятел ме посъветва да променя начина, по който приоритизирам задачите си, като използвам правилото на Парето. Откакто започнах да прилагам този принцип, животът ми се промени и днес между бизнес ангажиментите ми и свободното време цари хармония.

Заедно към върха,
Стоян

П.С. Имате екип от търговски представители? Или екип от продавач-консултатни? Искате ли да са по-ефективни? А да продават повече? Ако отговорът на тези въпроси е ДА, то аз имам точното решение за Вас. Важна е първата стъпка. Важно е да действаме сега. Конкуренцията не спи. На този линк ще откриете крачката, която ще Ви изстреля пред конкуренцията!