16
Aug

0

Силата на петте НЕ-та

 

За да успеете да осъществите успешна сделка е необходимо да притежавате:

  • Увереност в успеха си
  • Търпение и постоянство
  • Стратегии за приключване на продажбата

 

  1. Вярвайте в себе си и да не се отказвайте след първия отказ от страна на клиента.

Според статистическите данни, една сделка се реализира средно при петия опит да се затвори продажбата. Това означава, че е напълно нормално, преди да бъде осъществена сделката да получите няколко НЕ – та. Отказите са част от продажбения процес и не трябва да спирате след първите опити да затворите сделката.

Затова е много важно да сте уверени в успеха си, да имате в арсенала си колкото е възможно повече стратегии за приключване на продажбата и да не се притеснявате да ги използвате при всеки възможен момент.

Анализите на сделките показват, че поне 50% от търговците не успяват да направят нито един опит за затваряне на продажбата при разговор с потенциален клиент, тъй като се отказват след първото НЕ.

Този процент е доста притеснителен, предвид факта, че ако търговеца не си поиска поръчката, то шансовете за продажба са изключително малки.

Съвет:  Ако почувствате, че клиента има готовност за покупка, не е необходимо да преминавате през всички етапи на продажбения процес, за да приключите сделката, а ДЕЙСТВАЙТЕ!

  1. Запомнете: Никое НЕ, не е финално!

Доста голям процент от търговците приемат първото или второто НЕ от клиента като тотален отказ и прекратяват продажбата.

Нормално е, при първия ви разговор клиента да каже НЕ, защото се нуждае от малко време да обмисли вашето предложение или да доуточни нещо, което е важно за него. Възможно е да е имал неприятен разговор или напрегнат ден и да е изнервен и в лошо настроение. В такива случаи, дори и продуктите, които му предлагате да са важни за него, той може да реагира негативно и с раздразнение на всеки ваш опит да  затворите продажбата. Това не означава, че при следваща среща той няма да закупи вашата стока.

  1. Не се отказвайте преди петото НЕ.

Преди да се откажете от сделката, направете поне пет опита и едва след като получите пет НЕ-та се откажете от продажбата. Гарантирам ви, че тази проста тактика ще увеличи значително процента ви на затворени сделки.

Понякога сте само на една крачка от победата. С всеки един опит за приключване, вие се доближавате с една стъпка до взимането на окончателно решение. За съжаление много продавачи влагат много усилия в привличането на клиента и точно когато са на финалната права се отказват. Направете допълнителната стъпка и се наслаждавайте на постигнатите резултати!

 

Бъдете победители всеки ден,

Стоян