04
Nov

0

Как да не попадате в капана “проклятието на експерта”

 

Колкото по – добър ставате в дадена област, толкова повече се повишава вашата квалификация и толкова по – голям експерт ставате. В това няма нищо лошо, стига да не попаднете в капана “проклятието на експерта”.

 

Какво представлява “проклятието на експерта”?

 

Преди известно време реших да сменя лаптопа си с нов. Отидох в един от големите вериги магазини и споделих с търговеца какви са моите изисквания за нов лаптоп – исках  да е с елегантен дизайн, да има hdmi порт за връзка с телевизора и да е подходящ за работа с интернет и офис пакет.

Търговецът, по мое мнение компетентен човек, започна да ми предлага лаптоп по следния начин: “Този лаптоп е с двуядрен процесор, с тактова честота 2.5 гигахерца, рам памет 4 гигабайта, има 4 USB порта, L2 кеша на процесора е 2 мегабайта, видеокартата е вградена, но е 512 мегабайта”…

А аз просто исках лаптоп, който да ми хареса на външен вид и който да ми върши работа в офиса и у дома.

 Всъщност, поведението на търговеца беше напълно професионално и му личеше, че разбира от нещата, които говори, но за съжаление беше попаднал в капана на “проклятието на експерта”.

Колкото повече даден професионалист разбира от продуктите, които предлага, толкова по – експертно започва да говори за  тях и забравя най – важното. Забравя, че в повечето случаи срещу него стои човек, който не е толкова компетентен и сложната терминология само ще го обърка, вместо да му помогне.  Това създава сериозен дискомфорт в комуникацията, защото трябва сам да си превежда термините и да извлича ползите за себе си. За съжаление, невинаги това е възможно.

 

Как да избегнете “проклятието на експерта”?

 

Без значение колко сте на „ти” с  дадена материя, продукт или услуга, когато говорите с клиент, винаги се старайте да обясните ползите от покупката или услугата на разбираем за отсрещната страна език. Обяснете с прости думи какво предлагате или какви са възможностите на продукта, за да може отсрещната страна да ви разбере по – добре какво му предлагате и съответно да предприеме действие по покупката.

По друг начин стои въпроса,  ако срещу вас също стои експерт, който също като вас  е запознат в детайли с продукта. Тогава без притеснение можете да говорите на по – експертен език, защото вие ще говорите на „един и същ език”.

 

Съвет:

Когато презентирате продукт или услуга се съсредоточете върху ползите за клиента, а не върху характеристиките на продукта. Например, вместо да изтъквате, че смартфона има батерия 3200 милиампера, изтъкнете ползата от тази характеристика – телефона ще издържи цял ден с едно зареждане и няма да ви изостави по средата на деня.

 

Заедно към върха,

Стоян

 

П.С.

На 14.11.2015 година организирам еднодневен тренинг ЕФЕКТИВНИ ПРОДАЖБИ. Тренинга е за всички, които искат да подобрят продажбените си умения и да увеличат оборота си. След тренинга ще можете да:

  • Правите отлично първо впечатление;
  • Изграждате по-лесно доверие към клиентите си;
  • Разбирате какво мотивира клиента за покупка;
  • Знаете най-добрите въпроси в продажбата за Вашия бранш;
  • Презентирате по-завладяващо себе си и продуктите си;
  • Затваряте повече сделки.

 

Очаквам Ви , за да се запознаем лично!

Повече за събитието може да научите като кликнете на изображението.

851х315 cover 2